Ως παράδοση ορίζουμε την μετάδοση πληροφοριών, πεποιθήσεων ή εθίμων από γενιά σε γενιά. Οι παραδόσεις μπορεί να είναι έθιμα που τηρούν οι οικογένειες (ο εορτασμός των γενεθλίων σβήνοντας τα κεράκια), οι χώρες (η έπαρση της σημαίας την Ημέρα Ανεξαρτησίας), καθώς και πράγματα που κάνουν οι άνθρωποι προς τιμήν της θρησκευτικής τους πίστης ( όπως το να φέρουν επάνω τους ένα ιδιαίτερο σύμβολο πίστης – έναν σταυρό, το αστέρι του Δαβίδ, πρανάδα και ούτω καθεξής.
Μια ιδιαίτερη χρονική περίοδος, κατά την οποία τηρούνται πολλές παραδόσεις, είναι «οι 12 ημέρες των Χριστουγέννων» κατά την διάρκεια των οποίων γιορτάζουμε τα Χριστούγεννα, το Νέο Έτος και τα Θεοφάνια.
Στην Ελλάδα, το ποσοστό του πληθυσμού που είναι Έλληνες Χριστιανοί Ορθόδοξοι ανέρχεται στο 98%. Αυτό σημαίνει πως η περίοδος των Χριστουγέννων έχει ιδιαίτερη σημασία για τους κατοίκους της χώρας και γιορτάζεται με ποικίλους τρόπους. Τα κάλαντα, ο στολισμός καραβιών, το μαγείρεμα ιδιαίτερων φαγητών ακόμη και η βουτιά στα κρύα νερά είναι μερικοί από τους τρόπους εορτασμού! Αυτές είναι κάποιες από τις παλαιότερες παραδόσεις που τηρούνται ακόμη σε όλη την χώρα.